Olivenolje har i tusenvis av år spilt en av hovedrollene i kostholdet rundt Middelhavet, og forskere mener å ha klare svar på at olivenolje som primær fettkilde har en rekke helsegevinster. Det er blant annet bevist at befolkninger rundt Middelhavet sjelden rammes av hjerte- og karsykdom.
Olivenolje er en vegetabilsk olje som lages ved at fruktkjøttet og olivenkjernene moses, for så at væsken presses ut. Oliventrærne i verden vokser i all hovedsak rundt Middelhavet, hvor innhøsting og pressing foregår fra oktober til februar. Oliven eksporteres til store deler av verden, og brukes til alt fra steking og som smakstilsetter til hudpleie og kosttilskudd.
Det er stor forskjell på kvaliteten til olivenoljen du finner i butikkene. Derfor gjelder det å lære hvilken du bør plukke med deg. Det som skiller de dårlige fra de gode, er blant annet innholdet av antioksidanter og vitaminer. Dessuten er olivenolje av god kvalitet også bedre på smak, og naturligvis noe dyrere.
Først og fremst deler vi olivenolje i tre kategorier:
Flasker merket med kun olivenolje er av dårligst kvalitet. Denne typen inneholder nesten bare raffinert olje, eller varmpresset som den også kalles, noe som betyr at råvaren kjemisk varmebehandles før pressingen. Dette gjør at større mengder olje kan hentes ut, men også at mye smak forsvinner og at innholdet av vitaminer og antioksidanter kraftig reduseres.
Virgin olivenolje er fremstilt ved kaldpressing. Kvaliteten er dårligere enn Extra virgin, hovedsakelig fordi pressingen har skjedd i flere omganger. Virgin olivenolje kan ha opp mot tre prosent syreinnhold.
Extra virgin olivenolje er det klart beste alternativet. For at olivenoljen skal havne i denne kategorien må den komme fra den første olivenpressingen og utelukkende være kaldpresset. Det vil si at selve pressingen må skje i omgivelser under 28 grader. Extra virgin olivenolje har mindre enn 0,8 prosent syreinnhold. Fargen er som oftest kraftig gulgrønn, og den er rik på både smak, aroma, antioksidanter og vitaminer.
Myndighetene har tydelige retningslinjer for anbefalt kosthold. Et av rådene er å erstatte smør med olje i matlaging. Olivenolje trekkes frem som et av de sunneste alternativene. Du som spiser Extra virgin olivenolje vil ikke bare eliminere det usunne fettet fra kosten – du vil også tilføre kroppen mer vitaminer og antioksidanter. En velkjent myte er at olivenolje ikke kan brukes til steking. Dette er feil! Olivenolje egner seg også til høy varme, i tillegg til at den uten problem kan brukes i baking.
Det er ikke bare selve frukten på oliventreet som har store helsefordeler for oss mennesker. Også olivenbladene antas å være en kilde til et sunnere liv. Olivenbladekstrakt inneholder nemlig et stoff kalt oleuropein, og forskere har kommet frem til at inntak av dette har en positiv effekt på blodtrykket vårt. Stoffet skal bidra til at blodkarene utvider seg, slik at blodet lettere strømmer gjennom kroppen. Enkelte forskere har dessuten hevdet at bladenes innhold av oleuropein er årsaken til at oliventreet er resistent mot sykdom.
Ved foten av Atlasfjellet i Marokko vokser oliven av typen Olivie 30x. Navnet kommer at at innholdet av antioksidanten hydroksytyrosol er 30 ganger så høyt som i andre oliven. Hydroksytyrosol regnes for å være verdens kraftigste antioksidant. Olivenoljen fra Atlasfjellene er så sterk på smak at den ikke kan brukes til matlaging. Derfor har en gruppe kjemikere laget et kosttilskudd basert på den svært næringsrike olivenoljen. Kosttilskuddet PurOlivTM er dessuten forsterket med olivenbladekstrakt og vitaminer, som på hvert sitt vis kan bidra til en rekke helseeffekter.
Les om kosttilskudd med olivenolje